torsdag 5 januari 2012

från 16 apr t 13 juli:

Totalt fokus på två projekt; Fanny Grens Väg och Huldrans Natt

(Minns inte om jag eventuellt skötte ett jobb också lite mellan varven.)





Fanny Grens väg

- ett sommarnattsmöte med trädgårdens ursprung och väsen

Idén är att under några av årets ljusaste sommarkvällar genomföra ett dans- musik och berättarspel i Göteborgs botaniska trädgård. Det blir ett spel om trädgårdens historia, om ett märkligt kärleksmöte men också om det starka mötet mellan människa och natur i trädgården.

Spelet genomförs av berättare, kör, dansare, musiker - och gärna trädgårdsentusiaster!

Det hela börjar som en historisk guidning i trädgården. I takt med att skymningen börjar falla, tas dock berättelsen allt mer över av de människor och väsen från förr som ännu andas i botaniska trädgårdens växtlighet. Snart finner sig publiken inte bara omgiven av, utan också indragen i ett tidlöst kärleksmöte; det mellan det tidiga 1900-talets Fanny Gren på Stora Änggården och den trädgård och natur som omgav henne - personifierade av 1600-talets mytiske hejderidare och beskyddare av Slottskogen och Änggården; Arfued Djureskytter. Publiken lockas av dans, musik och händelser på en lång vandring genom trädgården och skogen. När de till slut leds åter till den plats där guidningen började finner de sig deltagande i en drömliknande musikalisk skördefest - eller är det bröllopsfest? - tillsammans med de trädgårdsarbetare/gudaväsen de sett eller anat under guidningen.

Vår önskan är att publiken ska få med sig en gnutta mer förståelse av vår historia, men framförallt en upplevelse av den besjälade natur, som egentligen hela tiden finns där runt omkring oss - men också djupt inom oss. En stunds magiskt möte med naturen i vår hetsigt rationella och allt mer naturfrånvända tid.

En undertext i spelet handlar om just detta; om mötet mellan människan (Fanny) och naturen (Arfeud Djureskyttere) och allt det liv som dessa - katalyserade av mötet med skogens andeväsen (nymfer och fauner, älvorna, Näcken och själva skogens rådare Huldran) - skapar tillsammans (trädgården, odlingen, lustgården, paradiset). Vår tro är att människan behöver det magiska mötet med naturen för att få kraft att arbeta för en harmonisk värld i respekt för den omgivning som givits oss.

Planen är att genomföra spelet under 5 kvällar/nätter i juni 2011.

p.s

Det är värt att notera att den väg genom Botaniska trädgården som vi i stort sett ska följa nu kommer att få heta Fanny Grens väg och att fortsättningen på den uppe på Änggårdsbergens ljunghed visar sig sammanstråla med fortsättningen på Hejderidaregatan!

Mer bilder:

https://picasaweb.google.com/106600792516946188727/2011FannyGrensVagRabalder?authkey=Gv1sRgCMOs_vLx-rDtjwE&feat=email#




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar